Συνάντηση με θρησκευτικούς εκπροσώπους είχε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Frans Timmermans, την 8η Οκτωβρίου 2018. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Την Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) εκπροσώπησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμολογιώτατο Δρα π. Γεώργιο Λέκκα, σύμβουλο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμμετείχαν επίσης ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Latina κ. Mariano Crociata, Αντιπρόεδρος της Συνδιάσκεψης Καθολικών Επισκόπων Ευρώπης (COMECE), ο Ραββίνος Albert Guigui, Αρχιραββίνος των Βρυξελλών και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Συνέλευση Ευρωπαίων Ραββίνων, ο Βοηθός Επίσκοπος Lille κ. Antoine Herouard, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της COMECE, ο Θεοφιλέστατος Robert Innes, Αγγλικανός Επίσκοπος Ευρώπης, ο Δρ. Frank July, Προεδρεύων Επίσκοπος Wurttemberg και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της EKD (Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας), ο Αιδεσιμώτατος Christian Krieger, Πρόεδρος της Μεταρρυθμισμένης Προτεσταντικής Εκκλησίας Αλσατίας και Λωραίνης και Πρόεδρος της Διασκέψεως Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), και ο Ιμάμης Khalid Benhaddou, του τζαμίου El Fath, στην Γάνδη του Βελγίου. 

Η συνάντηση έλαβε χώρα στα πλαίσια του άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισσαβόνας και του διαλόγου ανάμεσα στην Επιτροπή και τους θρησκευτικούς εκπροσώπους. Διεξήχθη σε συνέχεια ανάλογων συναντήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν το 2005 κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Manuel Barroso. Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν «Οι εξέχουσας σημασίας προκλήσεις αλλά και προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης, στην τελική ευθεία προς τις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημείο αναφοράς της κοινές ευρωπαϊκές αξίες».

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία και τον ανάλογο χρόνο για να θέσουν επί τάπητος πολλά ζητήματα, όπως λ.χ. την μετανάστευση, την κοινωνική ένταξη, την βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας και την προστασία του περιβάλλοντος, την σημασία της εκπαίδευσης για όλους, την ανάγκη για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων καθώς και την ανάγκη να υπερβούμε τον φόβο προς τον άλλον, που είναι ο πλησίον μας, τον ρόλο του διαλόγου ως εργαλείου καταπολέμησης της συνθηματολογίας, των ψευδών και του λαϊκισμού, τον κίνδυνο επανόδου του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ανισότητας, την ανεργία, την τεχνητή νοημοσύνη και την βία κατά των γυναικών εντός του θεσμού της οικογένειας.

Ο Μητροπολίτης Αχαΐας κατέθεσε εκ μέρους της CROCEU συγκροτημένη πρόταση για συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα τον διάλογο των Ευρωπαϊκών αξιών με τις τοπικές παραδόσεις. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται να μάθουμε να σεβόμαστε τυχόν αποκλίσεις από τα παραδεδομένα, όταν αυτές εμπλουτίζουν την πραγματικότητα που καλούμαστε να μοιραστούμε. Είναι σημαντικό να εμβαθύνουμε στην εκούσια συνύπαρξη, διατηρώντας και σεβόμενοι παράλληλα την ιδιαίτερη ταυτότητα του καθενός. 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191