Στα πλαίσια της 31ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη στις 11 Μαρτίου, εκδήλωση με τίτλο: ‘‘Διαθρησκευτική Επικοινωνία, Θρησκευτική Ελευθερία και Οικοδόμηση της Ειρήνης’’. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Μόνιμη Σουηδική Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη και σ΄ αυτήν συμμετείχαν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’, ο Μουφτής της Κύπρου κ. Talip Atalay, ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Δρ. H. Bielefeldt και ο διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αλεξάνδρεια P. Weiderud. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Σουηδή Μόνιμη Αντιπρόσωπος κα. Μ. Bard και συντόνισε η διαμεσολαβήτρια του διαλόγου των Θρησκευτικών Ηγετών στην Κύπρο κα. Salpy Weiderud.

Οι ομιλητές στήν εκδήλωση παρουσίασαν τις εμπειρίες τους μέσα από τον διαθρησκειακό διάλογο των Θρησκευτικών Ηγετών της Κύπρου που πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Κύπρο. Μέσα από τις εισηγήσεις έγινε μια ενδεικτική αποτίμηση των θετικών αποτελεσμάτων του διαλόγου και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Παρουσιάστηκαν ακόμη συγκεκριμένα παραδείγματα αποτυχημένων πρωτοβουλιών των Θρησκευτικών Ηγετών λόγω άρνησης συνεργασίας του κατοχικού στρατού και του κατοχικού καθεστώτος. Έγινε αναφορά στις προσδοκίες των διαλεγομένων Ηγετών της Κύπρου, για την αποδοχή και υλοποίηση εκ μέρους των διαπραγματευομένων πολιτικών ηγετών κ. Ν. Αναστασιάδη και κ. Μ. Ακιντζί, συγκεκριμένων προτάσεων που στόχο έχουν την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο. Τέλος υπογραμμίστηκε η σημασία του εν εξελίξει διαλόγου ως παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της σπαρασσόμενης από τις εμφύλιες σύγκρουσης Μέση Ανατολή.

Κατά την εκδήλωση έγιναν τιμητικές αναφορές στον ειδικό εισήγηση των Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. H. Bielefeldt. Κατά την διάρκεια της εξαετούς θητείας του που λήγει το ερχόμενο Ιούλιο, πραγματοποίησε στην Κύπρο τέσσερις συνεχόμενες επισκέψεις. Η συμβολή και η στήριξη του στον διάλογο των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου ήταν πολύ σημαντική. Στο τέλος της εκδήλωσης επιδόθηκε εκ μέρους των θρησκευτικών ηγετών στον κ. H. Bielefeldt τιμητικό δώρο.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε. κ. Ανδρέας Ιγνατίου, μέλη από άλλες αποστολές: την Ελλάδα, την Σουηδία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Τουρκία, την Αγία Έδρα, καθώς και εκπρόσωποι από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ακολουθεί η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου.

Είναι με μεγάλη χαρά που ως Εκκλησία της Κύπρου συμμετέχουμε στην σημερινή εκδήλωση “InterreligiousCommunications Freedom of Religious and Peace building” και με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην Μόνιμη Αποστολή της Σουηδίας για την φιλοξενία της εκδήλωσης καθώς και στο Office of the Religious Track of the Cyprus Peace Process τόσο για την διοργάνωση της αλλά και την πολυετή πολύτιμη συμβολή τους στον διάλογο των Θρησκευτικών Ηγετών της Κύπρου. Ευχαριστούμε και όλους εσάς για την σημερινή παρουσία και συμμετοχή σας.

Στην ευλογημένη αλλά παράλληλα σταυρωμένη για σαρανταδύο χρόνια πατρίδα μου Κύπρο, διεξάγονται για ισόποσα χρόνια διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων για την επίλυση του προβλήματος, δηλαδή του τερματισμού της διαίρεσης του νησιού και την αποκατάσταση της ειρήνης. Στην επαναφορά της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Όχι σε μια κατάσταση ουτοπική αλλά στην εμπειρία που έζησαν για πολλές δεκαετίες οι πατέρες και οι πρόγονοι μας στην κοινή μας πατρίδα. Θέλοντας να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’ και ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων κ. Yusuf Suicmez ανταποκρίθηκαν το 2009 στην πρωτοβουλία του ReligiousTrack for Cyprus Peace Process υπό την αιγίδα της Σουηδικής πρεσβείας στην Κύπρο. Ο διάλογος αυτός σήμερα συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά μέσα από τρείς ετήσιες καθώς και άλλες έκτακτες συναντήσεις των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου. Οι συντονιστές του διαλόγου Peter και Salpy Weiderud εργάζονται με επαγγελματισμό και αφοσίωση για την επιτυχία του. Το 2012 τα μέρη του διαλόγου αυξήθηκαν με την συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου των Αρμενίων στην Κύπρο κ. Varunhaz Hergelian, του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών στην Κύπρο κ. Ysef Sueif και του πατριαρχικού Βικάριου των Λατίνων π. JerseyKraz. Ο διάλογος διεξάγεται μέσα σε πνεύμα καλής θελήσεως συνεργασίας και ειλικρινών προθέσεων.

Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι δεν υπήρξαν ή δεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα. Αυτά όμως προέρχονται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες ή κέντρα εξουσίας που δεν κατανοούν ή που δεν αποδέχονται τον ρόλο της θρησκείας και των θρησκευτικών ηγετών στην σύγχρονη κοινωνική ζωή. Αποτέλεσμα τούτων των δυσκολιών και αρνητικών προσεγγίσεων είναι η μικρή πρόοδος πολλές φορές ή άλλοτε ακύρωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων που από κοινού τίθενται από τους θρησκευτικούς ηγέτες. Αυτό δημιουργεί θλίψη και απογοήτευση πότε όμως ματαίωση παραίτηση από τις προσπάθειες επίτευξης του επιδιωκόμενου στόχου.

Σημαντική ενίσχυση και βοήθεια δέχθηκε ο διάλογος από τον Δρ. Heiner Bielefeldt Special Rapporteur of UΝ on Freedom of religion or belief. Με τις τρείς κατά συνέχεια επισκέψεις του στην Κύπρο που ξεκίνησαν το 2012 ενεθάρρυνε τους Θρησκευτικούς Ηγέτες στον δίκαιο αγώνα και προσπάθειες τους για την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κύπρο. Με την δική του συμμετοχή διοργανώθηκαν τρία ετήσια interreligious Round Tables on Human Rights στα οποία συμμετείχαν όλες οι Θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου καθώς και άλλοι σημαντικοί κοινωνικοί παράγοντες. Τον Οκτώβριο του 2015 διοργανώθηκε η πρώτη Interreligious platform for human rights in Cyprus.

Η θετική συμβολή και η προσφορά του συνεχιζόμενου διαλόγου αναγνωρίσθηκε με θετικές αναφορές στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-Moοn για την Κύπρο. Σε μια ενδεικτική αποτίμηση των θετικών αποτελεσμάτων του διαλόγου θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει τα κάτωθι:

α) Την πρωτοβουλία συνάντησης γνωριμίας και συνεργασίας εφήβων Χριστιανών, Μουσουλμάνων Εβραίων από την Κύπρο και το Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε με σχετική επιτυχία το καλοκαίρι του 2011.

β) Την διέλευση από τα οδοφράγματα Τούρκων εποίκων για την πραγματοποίηση προσκυνήματος στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ, τρείς φορές τον χρόνο με την διαμεσολάβηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

γ) Την μερική χαλάρωση στην παραχώρηση αδειών τέλεσης θρησκευτικών ακολουθιών τα τελευταία δύο χρόνια σε ναούς στις περιοχές εκτός ελέγχου των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά με την μεσολάβηση του Μουφτή Δρ. Atalay

δ) Την έκδοση Joint Statement of the Resumption of Peace Talks 26 Φεβρουαρίου 2014. Με αυτό εκφράζεται η υποστήριξη των θρησκευτικών ηγετών στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πολιτικών ηγετών της 11 Φεβρουαρίου 2014 και εκφράζεται η ευχή για την σύντομη επίτευξη συμφωνίας λύσης του Κυπριακού προβλήματος που θα είναι εδρασμένη στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

ε) Την έκδοση καινού καταδικαστικού ανακοινωθέντος εναντίον όλων των μορφών επιθέσεων τρομοκρατίας και βίας στις 24 Νοεμβρίου 2015. Αφορμή του ανακοινωθέντος ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο. Με αυτό καταδικάζονται όλες οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και κάθε μορφή βίας. Γίνεται έκκληση για συμπαράσταση και βοήθεια στις οικογένειές των θυμάτων καθώς και σε όσους προσπαθούν να διαφύγουν τις εστίες βίας και του πολέμου

στ) Η κοινή επιστολή προς τους πολιτικούς ηγέτες της 15ης Φεβρουαρίου 2016 με την οποία ζητείται μέσα στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού ο σεβασμός του αναφαίρετου ανθρώπινου δικαιώματος της περιουσίας και στην ορθόδοξη Εκκλησία, το EVKAF, και τις Θρησκευτικές κοινότητες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων της Κύπρου. Το δίκαιο και αυτονόητο αίτημα κατοχυρώνεται επίσης και στα άρθρα 23 και 110 του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς όμως στον αγώνα και την προσπάθεια μας γευθήκαμε και γευόμαστε, παρά τις καλές μας προσπάθειες και αποτυχίες:

α) Αποτύχαμε στις μέχρι σήμερα προσπάθειες μας που ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2015 να επισκεφθούμε τους ετοιμόρροπους ναούς του Αγίου Ιακώβου και του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται μέσα στην νεκρή ζωή της Λευκωσίας. Και τούτο παρά την διαμεσολάβηση της εκπροσώπου των Η.Ε. στην Κύπρο κας. L. Buttenheim και του Μουφτή προς τον τουρκικό στρατό.

β) Αποτύχαμε επίσης να αποκαταστήσουμε τα δυο από τα τρία Ορθόδοξα μοναστήρια που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και χρησιμοποιούνται ως σταύλοι προβάτων (Παναγιά Αυγασίδα, Μηλιά) και κατσικών (Αγ. Γεώργιος, Μελούντα). Μόνο την Μονή της Παναγίας Υπάτης (Άγιος Αμβρόσιος Κερύνειας) καταφέραμε να απαλλάξουμε από τα πρόβατα με την προσωπική ανάμειξη του Μουφτή Atalay.

γ) Αποτύχαμε ακόμα μετά από τρείς απορρίψεις αιτήσεων για τέλεση Θείας Λειτουργίας στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Περγαμιώτισσας (12ος αι.) στην Ακανθού. Είναι θλιβερό γιατί μετά την πρόσφατη συντήρηση του ναού με την οικονομική στήριξη της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Κύπρο, ο έποικος δήμαρχος της κωμόπολης τον μετέτρεψε σε περιβαλλοντικό και υπαίθριο ιστορικό μουσείο. Για να τον επισκεφθεί βέβαια κάποιος πρέπει να πληρώσει εισιτήριο.

Δεν καμπτόμεθα όμως από τις αποτυχίες και τις δυσκολίες που κάποιοι ανυψώνουν εγωιστικά και περιφρονητικά. Αυτές ενισχύουν ακόμα περισσότερο την θέληση μας και την επιμονή μας στον αγώνα της επικράτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην μαρτυρική μας πατρίδα. Για αυτό και ζητούμε επιτακτικά από τους διαπραγματευόμενους ηγέτες:

α) Ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης πριν από την επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος την παραχώρηση της διαχείρισης των θρησκευτικών χώρων λατρείας από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

β) Την χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις παραχώρηση άδειας τέλεσης θρησκευτικών ακολουθιών σε όλα τα θρησκευτικά μνημεία όπως συμβαίνει στα μουσουλμανικά μνημεία στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αριθμός των 21 αδειών που παραχωρήθηκαν το 2015 από την τουρκοκυπριακή πλευρά μόνο ενδεικτικός μπορεί να χαρακτηριστεί στον αριθμό των 575 ορθοδόξων μνημείων που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.

γ) Την ελευθερία πρόσβασης, καθαρισμού και συντήρησης των θρησκευτικών μνημείων και των κοιμητηρίων. Στηρίζουμε θερμά το έργο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικών και εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την UNPD/PFF για την μεσολάβηση τους, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική στήριξη της για τα έργα διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πλην όμως ο αργός ρυθμός συντήρησης των μνημείων καθιστά επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής και άλλων παραγόντων για την διάσωση και επαναλειτουργία τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να διατυπώσω την πεποίθηση μου ότι ο διάλογος των Θρησκευτικών Ηγετών στην Κύπρο παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει συμβάλει ουσιαστικά στην έλευση της καταλλαγής της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των νόμιμων κατοίκων του νησιού. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για την σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος ας στηρίξουν τον διάλογο αυτό με τα μέσα που διαθέτουν. Η μεγάλη αξία και σημασία του διαλόγου αυτού υπερακοντίζει τα όρια του νησιού και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα στην επί μακρόν φλεγόμενη γειτονική μας Μέση Ανατολή.

18mar2016p1

18mar2016p2 

18mar2016p3

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191