01jul2014dra

Στην Sigtuna της Σουηδίας μεταξύ 25 και 29 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η 19η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME). Πέραν των εξήντα εκπροσώπων έλαβαν μέρος απο διάφορες εκκλησίες της Ευρώπης όπως της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φιλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Ρουμανίας, Σλοβακίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και απο οργανισμούς όπως της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Ιεροδιάκονος π. Νεκτάριος Ιωάννου.

Όπως σε κάθε γενική συνέλευση, οι εργασίες ξεκίνησαν με συνέδριο με θέμα που σχετίζεται με την μετανάστευση. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν "Crossing Borders- At What Price?". Ομιλητές ήταν ο κ. David Qvistrom σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας του γνωστού βιβλίου "Νyttiga manniskor ~ υγιείς άνθρωποι" στο οποίο αναφέρονται περιστατικά και προσωπικές μαρτυρίες κακοποίησης μεταναστών και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δεύτερη ομιλήτρια κ. Meron Estefanos, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια στην Σουηδία μίλησε για τις κρατήσεις και τις απαγωγές στην Ερυθραία απο τις παρακείμενες χωρες Ιράκ, Υεμένη και Σουδάν. Απο την μεριά των εκκλησιών μελών της CCME μίλησε ο κ. Hakan Sandvik, εκπρόσωπος της εκκλησίας της Σουηδίας, περί μετανάστευσης σε θεολογικό επίπεδο. Τέλος η κ. Seta Hadeshian μίλησε εκτενώς για τα προβλήματα των μεταναστών απο την Συρία ως αποτέλεσμα της εμφύλιας διαμάχης. Παρουσίασε αριθμητικά τα φαινόμενα: κακοποίησης, αποδοχής προσφύγων πολέμου απο τα Ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί κατά την διάρκεια της μετανάστευσης των γονέων τους απο την Συρία σε νέα κράτη ως πρόσφυγες.

Μετά το πέρας του συνεδρίου και το απόγευμα της ίδιας, η πρόεδρος της CCME κ. Victoria Kamondji κύρηξε τις εργασίες της 19ης γενικής συνελεύσης. Αποδεσμεύτηκε η προηγούμενη Εκτελεστική Επιτροπή καθώς και η πρόεδρος, οι δυο αντιπρόεδροι και ο ταμίας. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν τα μελλοντικά προγράμματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ευρώπη. Η Γενική Γραμματεας της CCME κ. Doris Peschke ανάλυσε με κάθε λεπτομέρεια τις πτυχές των προγραμμάτων καθώς και τους προϋπολογισμούς τους. Παράλληλα με την ψήφιση προγραμμάτων έγινε και η ψήφιση των προϋπολογισμών. Τέλος επικυρώθηκαν και οι ετήσιοι προϋπολογισμοί για τα έτη 2015-2017.

Μεγάλο μέρος της όλης συνέλευσης αφιερώθηκε στην συγχώνευση των δύο οργανισμών: της CCME και της CEC, η οποία και ξεκίνησε απο την γενική συνέλευση της CEC στην Λυών το 2009. Η διαπραγματευτική ομαδα ενημέρωσε πλήρως την συνέλευση για την πορεία της συγχώνευσης. Παρουσιάστηκαν τρία ενδεχόμενα ως προς την μελλοντική σχέση: αυτό της πλήρης διάλυσης της CCME και της συγχώνευσης απο την CEC ως ομάδας εργασίας, το δεύτερο, της συνύπαρξης των δυο οργανισμών κάτω απο μια ονομασία αυτήν της CEC, και το τρίτο την πλήρη ανεξαρτησία των δυο οργανισμών. Όλοι οι συμμετέχοντες ψήφισαν την τρίτη επιλογή με προοπτική όμως την εξεύρεση της χρυσής τομης στην δεύτερη επιλογή. Συζητήθηκε επιπλέον η ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και απο τις δύο πλευρές ώστε να επιτευχθεί η καλλύτερη το δυνατόν λύση όπου θα επωφελούνται στο μέγιστο οι εκκλησίες μέλη των δύο οργανισμών.

Κατά την διάρκεια της τρίτης συνεδρίας συζητήθηκαν απο τα μέλη της συνελεύσης οι αιτήσεις των νέων εκκλησιών για πλήρη ένταξη στην ομάδα των ενεργών μελών της CCME. Μεταξύ των τριών νέων μελών είναι και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλανδίας η οποία και πλέον αποτελεί πλήρες και ενεργό μέλος. Μετά την αποδοχή των νέων μελών καταρτίστηκε ο κατάλογος των εκλέξιμων μελών εκπροσώπων των εκκλησιών για την επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου εξελέγη ως πρώτος επιλαχών.

Στο τέλος και μετά απο πρόταση της Γενικής Γραμματέας, με ομόφωνη απόφαση, για πρώτη φορά στην ιστορία της CCME, εκλέχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας κ. Αντώνιος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου αποτελεί ένα απο τα ιδρυτικά στελέχη της CCME το 1964. Έκτοτε εχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος για συνάπτες θητείες καθώς και μέλος της διαπραγματευτικής επιτροπής για την συγχώνευση των δύο οργανισμών. Στην Εκτελεστική Επιτροπή τον διαδέχθηκε η κ. Ευθαλία Παππά, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας, ειδική στα θέματα μεταναστών και προσφύγων.

Τέλος η προεδρος της CCME κ. Victoria Kamondji τερμάτισε τις εργασίες της 19ης γενικής συνέλευσης της CCME και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους καλή επιστροφή και καλή αντάμωση σε τρία χρονια.

01jul2014drap2

01jul2014drap3

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191