201412junep1

Πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονία η ετήσια συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J.M. Barroso με τους θρησκευτικούς ηγέτες της ευρώπης. Το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy και ο εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ Lazlo Surzan. Θρησκευτικοί ηγέτες: χριστιανικών ομολογιών (Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Προτεσταντες, Αγγλικανοί), Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Σίχ, Ινδουιστές και Μορμόνοι έλαβαν μέρος σε αυτήν. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. J.M. Barroso τόνισε ότι ’’ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης λαμβάνει χώρα σ΄ όλα τα επίπεδα και σ΄ όλη την Ευρώπη. Το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία είναι το επιστέγασμα της μεγαλύτερης θεσμικής ολοκλήρωσης ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπορεύεται με τις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Από αυτή την άποψη, υπάρχει πιεστική ανάγκη να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ενεργός συμμετοχή των εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά".

Απο την άλλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy τόνισε ότι ’’κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών το κοινό μας σπίτι (Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει στο κέντρο της μια βαριά καταιγίδα, αλλά αντιστάθηκε καλά, χάρη στο τόσο καλό πλαίσιο αξιών του σπιτιού του ανθρώπου και της σχέσης του με τους άλλους".

Τελος ο εκ των Αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Lazlo Surzan έκανε ειδική μνεία για τον τρόπο με τον οποίο κατά τη διάρκεια της κρίσης οι θρησκείες έγιναν υπερασπιστές στην μη υποβάθμιση των κοινωνικών ιστών που έχει η θεσπίσει η Ευρώπη ενώ έχουν συμβάλει τόσο στην οικονομική, αλλά και την κοινωνική και ηθική των πολιτών.

201412junep2

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως στην ολιγόλεπτη παρέμβαση του τόνισε μεταξύ άλλων ότι ’’μια μεγάλη μερίδα των ευρωπαίων συμπολιτών μας έχει την πεποίθηση, δεδομένων και των συνθηκών παγκοσμιοποίησης, μέσα στο πλαίσιο της οποίας εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η δύναμη των ήδη ισχυρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο, χωρίς να θεραπεύεται η αδυναμία των αδυνάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ισχυρών και αδυνάτων κρατών και λαών, Βορρά και Νότου. Οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, συνοχής που σχεδιάστηκαν πάνω στο πνεύμα της αλληλεγγύης, πολλές φορές δίνουν την εντύπωση ότι λειτουργούν στην βάση οικονομικών θεωριών και γραφειοκρατικών προσεγγίσεων ανεξάρτητα του κοινωνικού αποτελέσματος". Απο την άλλη μίλησε για το ποικιλόμορφο έργο της Εκκλησίας της Κύπρου ότι ’’πέραν από το εύλογο και βαθύ ενδιαφέρον της για τη μοίρα εκατομμυρίων απελπισμένων συνανθρώπων μας σε όλη τη Νότια Ευρώπη, θυμάτων της οικονομικής κρίσης, έχει οργανώσει ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής συμπαράστασης, στην επικράτεια της ευθύνης της αλλά και ευρύτερα, χωρίς βέβαια να είναι σε θέση να υποκαταστήσει τις κρατικές και Ευρωπαϊκές δομές κοινωνικής προστασίας".

Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση συμφώνησαν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος προς τις σουδανικές αρχές για την άρση της καταδίκης της Mariam Yahya Ibrahim η οποία έχει καταδικαστεί σε εκατό ραβδισμούς και σε θάνατο δι' απαγχονισμού για τους λόγους της αποστασίας και της μοιχείας. Το Σουδάν έχει κυρώσει τις σχετικές συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης και ως εκ τούτου έχει διεθνή υποχρέωση να υπερασπιστεί και να προωθήσει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θρησκευτικές Ελευθερίες.

201412junep3

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191