21 5 2014anakoinwthenΚατóπιν ευγενικής προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας μεταξύ 16-18 Μαϊου 2014 για σέμιναριο με θέμα: «Η οικογένεια στα πλαίσια της τρέχουσας κρίσης». Συμμετείχαν εκ μέρους του Γράφειου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Ενώση ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, της Αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Μητροπολίτης Ταρκόβιστίου κ. Νήφων, της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Αχαϊας κ. Αθανάσιος. Εκ μέρους της κυβέρνησης της Ρουμανίας παρέστησαν ο Υπουργός των Ευρωπαϊκών κονδυλίων κ. Theodorovici και ο κ. Radu υπεύθυνος της Κυβέρνησης της Ρουμανίας για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εκ μέρους των Ευρωπαϊκών Θεσμών η κ. Filote εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ρουμανία και ο κ. Mihai εκπρόσωπος του Επιτρόπου Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης ενώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές κ. Μarinescu, και η κ. Ticau. Την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος.

Τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο καλωσόρισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα της οικογένειας για την Ορθόδοξη Εκκλησία και ότι αποτελεί δώρο εκ Θεού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει τον θεσμό της οικογένειας λόγω της υπογεννητικότητας, της γήρανσης του πληθυσμού και περισσότερο τώρα που η Ευρώπη διέρχεται μιας σοβαρής κρίσης η οποία έχει επιπτώσεις πνευματικές. Μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος είπε: «η οικογένεια είναι η πρώτη αξία που πρέπει η Ευρώπη να προστατεύσει και να προωθήσει μιας και είναι η απαρχή αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως συντονιστής της CROCEU ο οποίος και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου με σκοπό την στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Ο Υπουργός των Ευρωπαϊκών κονδυλίων κ. Theodorovici τόνισε ότι η Ευρώπη ιδρύθηκε στα θεμέλια της αλληλεγγύης των λαών. Τα Ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία και προσφέρονται στις χώρες μέλη σκοπεύον την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τέλος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυρία Filote μίλησε για την σημαντικότητα του θεσμού της οικογένειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό το ότι οι άνθρωποι ακόμη και σήμερα σε περίπτωση ανάγκης καταφεύγουν στην οικογένεια για στήριξη και βοήθεια και τέλος οτι πρέπει να στοχεύσουμε στις παραδοσιακές αξίες και αρχές του Χριστιανισμού.

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν απο τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι θέσεις αλλά και τα προγράμματα που τρέχουν στην Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης κ. Mihai μίλησε για τα κονδύλια τα οποία και προσφέρονται στα κράτη μέλη καθώς και την απορροφητικότητα εκ μέρους των κρατών των διαφόρων προγραμμάτων στήριξης και βοηθείας. Μεταξύ άλλων δόθηκε έμφαση στον προυπολογισμό 2014-2020 οπου σκοπεύεται να διατεθούν σημαντικά ποσά για την κοινωνία. Η Ελλάδα θα έχει την δυνατότητα να λάβει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, η Κύπρος 129 εκ. ευρώ, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ η Βουλγαρία για προγράμματα που αφορουν την παιδεία, την εκπαίδευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενεργό γήρανση. Παράλληλα η Κύπρος πρωτοστατεί στην απορρόφηση κονδυλίων που φθάνει μέχρι και στο 71% όπως φαίνεται απο τον προηγούμενο προυπολογισμό. Οι Εκκλησίες δεν πρέπει να μείνουν αμέτοχες στα κονδύλια αυτά αλλά να εξωθήσουν τους μη Κυβερνητικούς οργανισμούς τους να συμμετάσχουν ενεργά και στοχευμένα στην απορρόφηση κονδυλίων για το φιλανθρωπικό έργο το οποίο και κάνουν. Σκοπός και των δύο θεσμών είναι η αλληλεγγύη πρός τον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Ο κ. Μarinescu μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος παρουσίασε την θέση του κόμματος του και τις ποικίλες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία του θεσμού της οικογένειας απολύτως συμβατές με την Χριστιανική διδασκαλία, όπως για παράδειγμα την θέσπιση της υποχρεωτικής γονικής άδειας για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Η δε κα. Ticau τόνισε την ανάγκη για αύξηση των κονδυλίων της παιδείας μιας και είναι ουσιαστική για τις μελλοντικές γενιές αλλά και την θέσπιση του κατωτάτου μισθού με απώτερο σκοπό την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του σεμιναρίου μίλησαν οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών για τον θεσμό της οικογένειας και την θεολογική πτυχή της. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως ανάπτυξε το θέμα «Η οικογένεια ως η ψυχή και η ελπίδα της Ευρώπης». Ο Θεοφιλέστατος ανέπτυξε τις θεολογικές θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας για τον θεσμό της οικογένειας και τις προκλήσεις στην σύγχρονη εποχή. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι κάθε οικογένεια αποτελεί μια μικρή Εκκλησία κομμάτι της ευρύτερης Εκκλησίας και τέλος ένα μυστήριο το οποίο και οδηγεί στην βασιλεία του θεού. Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος έδωσε έμφαση στην ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας προς την κλυδονιζομένη απὀ την κρίση οικογένεια. Οι Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες πρέπει να εντείνουν ακόμη περισσότερο την πνευματική καθοδήγηση αλλά και την κατά το δυνατό υλική στήριξη των μελών της οικογένειας.

21 5 2014anakoinwthenp2

Ακολούθως οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Ρουμανίας ανάπτυξαν στους παρευρισκομένους διάφορα προγράμματα τα οποία στηρίζουν τον θεσμό της οικογένειας. Ο πατήρ Γεώργιος Valcu ανέπτυξε τα αποτελέσματα της κινητοποιήσης τoυ Πατριαρχείου Ρουμανίας και των υπολοιπων Ορθοδόξων Εκκλησιών για την στήριξη της ανθρωπίνης ύπαρξης εξ άκρας συλλήψεως μέσω του προγράμματος «One of Us-European citizen initiative» όπου έγινε συλλογή υπογραφών για τον τερματισμό χορήγησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πραγματοποίηση πειραμάτων στα ανθρώπινα έμβρυα. Ο κ. Radu Neuman ανάπτυξε τις δράσεις του Πατριαρχείου της Ρουμανίας δια μέσω της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Φιλανθρωπία». Τα προγράμματα με τα οποία ασχολείται η «Φιλανθρωπία» είναι της κοινωνικής ένταξης, της ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, τα οποία και επιχορηγούνται πέραν του ήμιση απο Ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος ο πατήρ Costin Naclad δια σύντομης ταινίας τριών λεπτών παρουσίασε το πρόγραμμα «Alege Seoala» που σκοπός του ήταν να πείσει τα παιδιά και τους έφηβους να μην εγκαταλείψουν το σχολείο πρόωρα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν πάνω απο 29.207 παιδιά μέσω δημόσίων σχολείων και κατηχητικών, ένω άξιο μνείας είναι ότι 9618 παιδιά συμμετείχαν σε 235 κατασκηνώσεις των μητροπόλεων του Πατριαρχείου Ρουμανίας. Μετά το πέρας των παρουσιάσεων ο Μητροπολίτης Αχαϊας κ. Αθανάσιος παρουσίασε τα συμπεράσματα του σεμιναρίου ενώ όλοι οι συμμετέχοντες παρακάθησαν σε επίσημο γεύμα με τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Τα μέλη της CROCEU το απόγευμα της ιδίας ημέρας είχαν συνάντηση με σκοπό την συζήτηση τρέχοντων προβλήματων της CROCEU που άπτονται των σχέσεων της με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Τέλος οι εκπρόσωποι όρισαν νέα συνάντηση τον Οκτώβριο του 2014 στις Βρυξέλλες.

Την Κυριακή 18 Μαϊου κατόπιν ευλογίας του Πατριάρχη Ρουμανίας οι εκπρόσωποι συλλειτούργησαν στον πατριαρχικό καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προϊσταμένου του Μητροπολίτη Αχαϊας κ. Αθανασίου. Μετά το πέρας του συλλείτουργου ο Πατριάρχης Ρουμανίας παρέθεσε γεύμα στα μέλη της CROCEU στο Πατριαρχικό Μέγαρο.

 21 5 2014anakoinwthenp3

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191