2013dek11 sunant

Στις Βρυξέλλες απο τις 20 εως τις 22 Νοεμβρίου 2013 έλαβε χώρα η συνάντηση των Εκτελεστικών Γραμματειών της Επιτροπής Εκκλησία και Κοινωνία της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Το κυρίως θεμα της φετινής συνάντησης ήταν η κρίση στην Ευρώπη, οι προοπτικές και οι προκλήσεις σε κοινωνικό, πολιτικό και εκκλησιαστικό επίπεδο, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι εξελίξεις καθώς και το μέλλον της Επιτροπής Εκκλησίας και Κοινωνίας της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών βάσει του νέου Κατάστατικού που ψηφίστηκε στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας τον περασμένο Ιούλιο. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσώπησε ο Ιεροδιάκονος π. Νεκτάριος Ιωάννου.

Κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίας οι εκπρόσωποι των εκκλησιών μίλησαν και ανέπτυξαν τα προβλήματα σε κοινωνικό επιπεδο που αντιμετωπίζουν οι εκκλησίες τους απο την οικονομική κρίση ενώ παράλληλα ανέπτυξαν τον τρόπο συμβολής των εκκλησιών στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας. Ο πατήρ Νεκτάριος παρουσίασε την κατάσταση στην Κύπρο αλλά και τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους η Εκκλησία της Κύπρου βοηθάει εμπράκτως (διανομή τροφίμων, συσσίτια, επιδόματα, πληρωμή λογαριασμών κτλ) τους πιστούς της και όχι μόνο.

Στην συνέχεια κατα την δεύτερη συνεδρία αναπτύχθηκαν απο τον εκπροσώπο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Κοινωνική Ένταξη κ. Robert Strauss και τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ilya Subbotin τα προβλήματα που απορρέουν απο την κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής τους απο τους δύο θεσμούς. Παρουσιάστηκαν διαγράμματα πριν την οικονομική κρίση και μετά, σε σχεση με την ανεργία και ποιές ομάδες του πλύθησμου πλήττονται περισσότερο, τους μισθούς και τις συντάξεις, το βιοτικό επιπεδο των ευρωπαίων πολιτών ανά χώρα, τα ποσά που δαπανούν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιδόματα σε φτώχους κτλ. Ο κ. Ilya Subbotin μίλησε επιπλέον εκτενώς για τα δικαιώματα που διασφαλίζονται στα μέλη κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με την ανεργία και την εργασία. Τέλος, η Ελληνίδα δημοσιογράφος κ. Μαρία Αρόνη παρουσίασε στους συνέδρους την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η ανεργία έχει φθάσει στο 28% απο το οποίο το 65% ειναι νέοι μεταξυ 20-35 ετών. Επιπλέον ανέφερε ότι μόνο στον λεκανοπέδιο της Αττικής η Εκκλησία της Ελλάδος και το κράτος σιτίζει καθημερινά 40.000 άτομα.

Στο τρίτο μερος της συνάντησης αναπτύχθηκαν οι τρόποι εξόδου απο την οικονομική κρίση τόσο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και τις εκκλησίες. Ο κ. Marcel Haag εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε τις παραμέτρους του "Blue Print" ενός εγγράφου που προτείνει λύσεις ως προς τα οικονομικά προβλήματα άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σκοπός η δημιουργία μιας πραγματικά ενωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρό κοινό νόμισμα αλλά και με ενιαία οικονομική πολιτική. Οι κατά τόπους εκκλησίες τόνισαν τους στόχους τους ως προς την κάλυψη των αναγκών χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που μένουν καθημερινά άνεργοι, την διαφωνία τους με την μείωση των μισθών και των επιδομάτων, την ενίσχυση των συσσιτίων ειδικά την περίοδο του χειμώνα ο οποίος και αναμένεται να είναι βαρύς σ’ όλη την Ευρώπη. Τέλος και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την μη συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών, λόγω αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας, στις επικείμενες ευρωεκλογές πράγμα και το οποίο θα είναι καταστρεπτικό μιάς και θα δώσει χώρο δράσης στις ακραίες παρατάξεις.

Στην τελευταία συνέδρια συζητήθηκε το νέο Καταστατικό που ψηφίστηκε απο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών τον περασμένο Ιούλιο στην Βουδαπεστη. Αναπτύχθηκαν εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Δρ. Guy Liagre οι στόχοι που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής καθώς και ο νέος τρόπος λειτουργίας της Γραμματειών της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών βάσει του νέου Καταστατικού. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στους στόχους και τις άλλαγες που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2015. Στο τέλος, ακολούθησε συζήτηση σε έντονο κλίμα μεταξύ των συνέδρων λόγω των πολλών καινοτομιών ως προς την λειτουργία της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191