2013okt22

Μεταξύ 18 και 19 Οκτωβρίου 2013 έλαβε χώρα στη έδρα της εκκλησίας της Αρμενίας στο Etchimiadzin διεθνές συνέδριο με θέμα "Σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους - Προοπτικές και Προκλήσεις". Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν η εκκλησία της Αρμενίας σε συνεργασία με την Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και την πρεσβεία της Αμερικής στην Αρμενία. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί απο το Βέλγιο την Ισπανία, την Αρμενία, έγκριτοι νομικοί απο την Γερμανία και την Αρμενία, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι τόσο απο την Αρμενία τόσο και απο το Πατριαρχείο Μόσχας. Την Εκκλησία της Κύπρου εκ μέρους του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου εκπροσώπησε ο Ιεροδιάκονος π. Νεκτάριος Ιωάννου.

Ο επίσκοπος Hovakim Manukyan καλωσόρισε τους συνέδρους εκ μέρους της εκκλησίας της Αρμενίας και του Καθολικού Πατριάρχη κ.κ. Καρεκίν ΙΙ. Μετέφερε στους συνέδρους τις ευχές του Πατριάρχη για την επίτευξη των στόχων του συνεδρίου. Εκ μέρους της πολιτείας παρευρέθηκε η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου κ. Hermineh Naghdalyan η οποία και ανέγνωσε μύνημα εκ μέρους του προέδρου του κοινοβουλίου της Αρμενίας. Τέλος εκ μέρους της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών μίλησε Γενικός Γραμματέας Δρ. Guy Liagre.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου μίλησε ο κ. Μarco Ventura καθηγητής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβένης ο οποιος ανέπτυξε τα νομικά και συνταγματικά στοιχεία που πρεπει να εμπεριέχονται σε ένα Σύνταγμα για να διασφαλίζονται οι καλές σχέσεις εκκλησιας και κράτους και κυρίως η διασφάλιση των θρησκευτικών ελευθεριών. Επιπλέον ο π. Shahe Ananian ανέπτυξε θέμα περι των σχέσεων της αρμενικής εκκλησίας και κράτους αλλά και για τους τομείς τους οποίους δραστηριοποιείτε η αρμενική εκκλησία βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Στο δεύτερο μερος αναπτύχθηκαν οι σχέσεις εκκλησιας και κράτους σε διάφορες χώρες. Ομιλητές ήσαν ο π. Sergey Matyushin εκ μέρους του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο αρχιεπίσκοπος κ. Rafayel Minasyan εκ μέρους της αρμενικής εκκλησίας και ο π. Asatur Nahapetyan εκ μέρους της εκκληςίας των Βαπτιστών της Αρμενίας. Οι ομιλητές ανέπτυξαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εκκλησιών τους στις χώρες απο που προέρχονται καθώς και το νομικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται και εκτελούν τις διάφορες δραστηριότητες τους (παιδεία, πολιτισμός, οικονομία κτλ).

Στο τρίτο μερος αναπτύχθηκαν τα διεθνή νομικά πλαίσια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως της διασφάλισης του δικαιώματος των θρησκευτικών ελευθεριών. Ομιλητές ήσαν ο Δρ. Peter Kroemer δικηγόρος και πρόεδρος της Ευαγγελικής εκκλησιας της Αυστρίας, η κ. Elisabeta Kitanovic εκ μέρους της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Δρ. Jose Luis Bazan εκ μέρους της COMECE και τέλος ο π. Νεκτάριος Ιωάννου εκ μέρους της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Όλοι οι σύνεδροι τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των θρησκευτικών ελευθεριών σε συνταγματικό επίπεδο βάσει των διεθνών ψηφισμάτων και των ευρωπαϊκών νομών. Ο π. Νεκτάριος μίλησε για την εφαρμογή μέσω του Κυπριακού Συντάγματος των πιο πανω αλλα και τις ιδιαίτερες σχέσεις που εχει η Εκκλησία της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία σε μια χώρα όπου υπάρχουν και άλλες θρησκευτικές μειονότητες.

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου συζητήθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές στις σχέσεις μεταξύ της εκκλησίας και του κράτους της Αρμενίας. Ομιλητές ήσαν ο κ. Grigor Muradyan, εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Δρ.Thomas Samuelian απο το Αμερικανικο Πανεπιστημιο Αρμενιας, ο κ. Artak Zakaryan εκ μέρους της Διεθνούς Επιτροπής της Αρμενιας για διεθνής σχέσεις, και τέλος ο κ. Tigran Mesropyan, πολιτικός, εκ μέρους της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης της Αρμενίας. Όλοι οι ομιλητές ανέπτυξαν τους τομείς τους οποίους πρεπει να συμβάλλουν οι θρησκευτικές ομάδες στην Αρμενία, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχουν, για το θέμα του προσυλητισμού, αλλά και την ανάγκη για στενότερη συνεργασία, σεβασμό και αλληλεγγύη μεταξύ τους.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου ο Καθολικός Πατριάρχης της Αρμενίας κ.κ. Καρεκίν ΙΙ υποδέχθηκε τους συνέδρους στην μεγάλη αίθουσα του Πατριαρχείου. Ευχαρίστησε τους συνέδρους για την συμβολή τους, ενώ εξήγησε λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκκλησία της Αρμενίας αλλά και το κράτος (οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά). Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κυπρου είχε κατ´ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη όπου συζήτησαν για το συνέδριο και τις προοπτικές του ενώ στο τέλος ο π. Νεκτάριος προσέφερε στον Πατριάρχη εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου βιβλία για την πολιτιστική καταστροφή στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και παραδοσιακά προϊόντα. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Εκκλησία της Κύπρου για την συμμετοχή της στο συνέδριο και τέλος τόνισε περι της αγαστής σχέσης που έχουν οι δύο εκκλησίες.

 

2013okt22p2

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191