Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης των 30 χρόνων (1986-2016) από την πρώτη διοργάνωση της ημέρας προσευχής από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ διοργανώθηκε και πάλι στην Ασίζη διεθνής συνάντηση πολιτισμών και θρησκειών με θέμα την «Δίψα για Ειρήνη». Η συνάντηση διήρκησε από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Ξεκίνησε με εκδήλωση το απόγευμα της Κυριακής στο μεγάλο θέατρο της πόλης με την παρουσία του προέδρου της Ιταλίας κ. S. Mattarella. Κύριοι ομιλητές ήταν ο ιδρυτής της Κοινότητας κ. Α. Riccardi και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Την Δευτέρα και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της Ασίζης 29 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με ομιλητές θρησκευτικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο: Ορθόδοξους, Καθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Βουδιστές,, Ινδουιστές, Ζωροαστριστές και άλλους. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν: «Οικονομία και ανισότητα», «Μετανάστες και ενσωμάτωση», « Η τρομοκρατία αρνείται τον Θεό», «Οι Θρησκείες και οι φτωχοί», «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Πόλεμος: Ενημέρωση και παραπληροφόρηση», «Ασία: Θρησκείες και η αξία της ζωής», «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι σε δοκιμασία συνύπαρξης». Προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων της Πατριαρχίας του, συζήτηση με τίτλο «Πατριάρχης Βαρθολομαίος: 25 χρόνια στην υπηρεσία των Χριστιανών και του κόσμου». Το μεσημέρι της Δευτέρας επίσης αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Περούντζιας.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος συμμετείχε στην συζήτηση με θέμα: «1986-2016, χθες όπως και σήμερα: η σημασία του πνεύματος της Ασίζης». Στην εισήγηση του υπογράμμισε την αξία του διαλόγου για την επίτευξη της ειρήνης. Αυτό αποτελεί την καρδία του μηνύματος και του πνεύματος της Ασίζης. Ο εν εξελίξει θρησκευτικός διάλογος των πέντε θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου (2009-2016) αποτελεί παράδειγμα και ελπίδα για την περιοχή της σπαρασσόμενης Μέσης Ανατολής και την ευρύτερη περιοχή.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Οι εκπρόσωποι της κάθε θρησκείας προσευχήθηκαν σε ξεχωριστό τόπο και στην συνέχεια εν πομπή συγκεντρώθηκαν στο χώρο της καταληκτήριας τελετής λήξης της συνάντησης. Σε αυτήν έλαβαν μέρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αρχιεπίσκοπος Κανταβρυγίας κ. J. Welby, όλοι οι σύνεδροι και πλήθος κόσμου. Μετά τους χαιρετισμούς αναγνώσθηκε το μήνυμα της συνάντησης με το οποίο γίνεται έκκληση για ειρήνη στον κόσμο, καταδικάζεται ο πόλεμος, η βία και η τρομοκρατία.Το μήνυμα σε μια συμβολική χειρονομία μοιράστηκε σε μικρά παιδιά που με την σειρά τους το επέδωσαν στους παρόντες επισήμους. Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το άναμμα κεριών από τους θρησκευτικούς ηγέτες και εκπροσώπους περιοχών των οποίων μαίνονται πολεμικές συγκρούσεις.

2016sept24

2016sept24p2

2016sept24p3

ΒΙΝΤΕΟ

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση:
Square Ambiorix 2
1000 Brussels
Belgium

E-mail: info@churchofcypruseu.com
Τηλ: +32 2 6124190
Φαξ: +32 2 6124191